Veel mensen die aan CrossFit doen dat ze zijn om gewend vaak diep te gaan. Veelal geeft dit een voldaan gevoel. Aan de andere kant brengt dit ook risico’s met zich mee. Je kunt dan denken aan een grotere kans op blessures en oververmoeidheid en uiteindelijk zelfs overtraining. In dit artikel ga ik dieper in op het concept overtraining en geef ik tips hoe je dit kunt voorkomen.

Wat is overtraining?

Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat er geen officiële definitie bestaat voor overtraining. Er zijn namelijk veel factoren die hier invloed op hebben. Maar feitelijk betekent overtraining dat de belasting gedurende een langere periode hoger ligt dan de belastbaarheid.

Hieronder vind je een korte uitleg van de termen ‘belastbaarheid en belasting’

Belasting wordt, bijvoorbeeld, bepaald door:

Belastbaarheid wordt, bijvoorbeeld, bepaald door:

Gelukkig ben je niet zomaar overtraind. Om meer duidelijk te geven aan het concept overtraining is het belangrijk om onderscheid te maken in functionele overtraining en non-functionele overtraining.

Functionele overtraining

Wanneer je je lichaam zwaar genoeg belast treedt er directe vermoeidheid op. Vervolgens zal het lichaam zich aanpassen om er voor te zorgen dat je de volgende keer sterker bent. Dit principe wordt ook wel functionele overtraining genoemd.

Non functionele overtraining

Het kan ook gebeuren dat de sportprestaties verslechteren en de vermoeidheid toeneemt. Dit wordt ook non functionele overtraining genoemd. Dit gebeurt bij een langdurige disbalans tussen belasting en belastbaarheid. Wanneer deze disbalans te lang aanhoudt kan dat leiden tot het overtrainingssyndroom.

Wat zijn de symptomen van overtraining?

Bij overtraining zijn er meerdere symptomen. Je hoeft niet van alle symptomen last te hebben om overtraind te zijn. Daarnaast is het belangrijk om de vaststelling van overtraining door een sportarts te laten doen. Hieronder een overzicht van de symptomen:

Hoe verklein ik de kans op overtraining?

Om de kans te verkleinen op overtraining is het belangrijk dat je jezelf niet overbelast. De volgende tips helpen je hierbij:

Wat kan ik doen bij non-functionele overtraining?

Stel je merkt dat je meer dan 2 trainingen achter elkaar niet meer sterker of slapper wordt dan is het belangrijk om een stap terug te doen. Maar hoe weet je wanneer je jezelf overbelast? De volgende vragen helpen je hierbij:

Ben je wel of niet hersteld/uitgerust als je aan de training begint?

Antwoord ja:

Antwoord nee:

 

Referenties:

[1] Carfagno, D. G., & Hendrix, J. C. (2014). Overtraining syndrome in the athlete: current clinical practice. Current sports medicine reports, 13(1), 45-51.

 

Dit artikel is geschreven door Erik van FIT.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *