Of je nu een beginnende krachttrainer bent of al lange tijd werkt aan jouw doelen, een blessure kan iedereen overkomen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om blessures te voorkomen. Over het algemeen ontstaat pijn in gewrichten, spieren of pezen door overtraining of een verkeerde techniek. Lees verder om er achter te komen hoe je blessures kunt voorkomen of verhelpen.

Oorzaken blessure krachttraining

Idealiter wil je natuurlijk voorkomen dat je een blessure krijgt. Er zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken waardoor mensen een blessure oplopen in de sportschool. Zo kan dit komen door een slechte warming-up of een te snelle opbouw van trainingsgewicht en intensiteit. Hierdoor krijgen jouw spieren en pezen niet genoeg tijd om aan de belasting te wennen en zich aan te passen. Ook een verkeerde techniek, slechte controle van de oefening of teveel gewicht gebruiken tijdens een training kan vervelende gevolgen hebben. Let daarnaast op de rust en hersteltijd die jij neemt tussen je trainingen. Als je te weinig rust pakt kan dit leiden tot een overbelasting van je spieren. Een blessure herken je aan langdurige pijn. Het kan zowel aanhoudende pijn zijn als licht zeurende pijn die na de training weer verdwenen is. Dit zijn de 5 meest voorkomende blessures. Een andere blessuregevoelige sport is hardlopen, doordat veel mensen te snel willen.

Rust nemen ter herstel

Heb jij last van pijn aan je pezen, spieren of gewrichten? Hou dan een aantal weken rust om te kijken of de blessure daarna verdwenen is. Zeker in het geval van een peesblessure is het verstandig om 6 weken totale rust te pakken met zo min mogelijk belasting. Wel kun je in deze periode gaan zwemmen of fietsen om toch te blijven bewegen. Dit is zelfs goed. Kan jij het toch niet laten om te gaan fitnessen? Ontzie dan de spiergroep(en) waar de blessure zit of die de aanhechting vormen met deze pees waar mogelijk. Er zijn speciale braces verkrijgbaar die de gewrichten ontlasten. Bij krachttrainers ontstaan bijvoorbeeld veel polsblessures, waarbij een polsbrace er voor kan zorgen dat krachttraining toch mogelijk is. Als je veel sport is het verstandig om je zorgverzekering 2022 hier op uit te zoeken en bijvoorbeeld te kijken of sport- of koelbrace en de fysiotherapie aanvullend te verzekeren valt voor een goede prijs.

Fysiotherapie bij sportblessures

Heb je na voldoende rust te hebben gepakt nog altijd last van pijn klachten in jouw spieren, pezen of wervels? Breng dan een bezoek aan de huisarts, deze kan een goede analyse doen en je vervolgens doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Bij sportgerelateerde klachten heeft het altijd de voorkeur om naar een sportfysio te gaan. Veel sportscholen hebben een eigen fysiotherapeut, die je direct kan helpen bij bijvoorbeeld het vinden van de juiste houding en belasting tijdens jouw training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *