Het gevechtssport karate is ontstaan op de eilanden in Japan, de basis van dit gevechtssport werd echter gevormd door Chinese gevechtstechnieken die ergens in de veertiende eeuw naar Japan werden gebracht door bezoekers en immigranten. In Japan was het bezit van wapens verboden in de zeventiende eeuw, deze Chinese gevechtstechnieken werden toen erg populair. Men heeft het door de jaren heen geperfectioneerd en een eigen draai gegeven. De Chinezen hebben deze gevechtstechnieken echter geleerd van een Indiase leermeester, die de gevechtstechnieken in de vijfde eeuw vanuit India naar China bracht. Hij is de boeddhistische leermeester Bodhidharma van India, voor de Chinezen bekend als Pu Tai Ta Mo en de Japanners als Daruma Daishi.

Karate en de verschillende karatebanden

Karate behoort tot de harde vechtkunsten, maar het gaat niet alleen om de fysieke toepassing van agressie. Hoewel er wedstrijden worden georganiseerd, gaat het bij karate niet om overwinning. Het ultieme doel van karate is verbetering van het karakter van de beoefenaar. Tijdens het beoefenen van karate krijg je verschillende kleuren karatebanden. De kleuren geven de vordering in dit gevechtssport aan. Je begint met een witte band en eindigt met zwart, daar tussen zijn er nog 8 verschillende kleuren. Hoewel er dus in totaal 10 kleuren karate banden zijn die je kan verkrijgen, verschilt het per sportschool. Omdat er zoveel stijlen zijn in karate stelt iedere sportschool zijn eigen regels omtrent kleuren op. Zo krijg je bij de ene slechts 1 kleur per bevordering, bij weer andere sportscholen krijg je kleurencombinaties per bevordering.

Zoals eerder aangegeven is karate een sport waarbij verbetering van het karakter van de beoefenaar centraal staat. Tijdens het beoefenen van karate worden er technieken geleerd aan je, voor het uitvoeren van een effectieve techniek zijn snelheid, kracht, lenigheid en coördinatie belangrijk. Ook reactievermogen en concentratie zijn belangrijke aspecten bij dit gevechtssport. Daarom wordt karate zowel aan de linkerzijde als de rechterzijde van het lichaam beoefent, je moet je tijdens het gevecht immers van alle kanten kunnen beschermen. Dit levert veel voordelen op voor het lichaam en de gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat karate gunstige effecten heeft op mensen met leerproblemen, oogafwijkingen, evenwichtsstoornissen etc. Het is dus niet verwonderend dat veel mensen karate beoefenen met als uitgangspunt verbetering van hun gezondheid. Er zijn zelfs scholen die dit gevechtssport opnemen in hun lichamelijke opvoeding pakket.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *