Beeld: Angèle Kamp via Unsplash

https://unsplash.com/photos/kcvRHtAyuig

Kruiden zijn supergezond en geven je maaltijden een lekkere smaak, zonder dat ze calorieën toevoegen. Waar de één veel gebruikmaakt van kruiden en echt niet zonder kan, valt er voor de ander nog wel wat de leren op het gebied van deze smaakmakers. Ook wanneer je minder zout wilt gebruiken of zoutloos wilt koken, zijn kruiden wat je nodig hebt. Hiermee maak je jouw gezonde snacks een stuk smakelijker. Dit zijn 7 gezonde kruiden waar je eindeloos mee kunt variëren.

Gember

Gember stimuleert de bloedcirculatie, is goed voor je huid en brengt de maag tot rust. Ook stimuleert dit kruid het immuunsysteem en helpt het bij gewichtsverlies. In veel culturen wordt gember gebruikt als natuurlijke pijnstiller. Ook leuk om te weten: met gember geef je je libido (en dat van je partner) een flinke boost.

Kaneel

Kaneel is een specerij dat de bloedsuikerspiegel stabiel houdt en werkt goed voor mensen met diabetes type 2. Ook schijnen mensen met het prikkelbare darmsyndroom veel baat te hebben bij het eten van kaneel. In de herfst en winter heeft kaneel een verwarmende werking. Eet het bijvoorbeeld in combinatie met een lekker havermoutje of strooi wat kaneel over een appel in partjes. Let op: kaneel is gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Nootmuskaat

Voel jij je vermoeid en gestresst? Dan is nootmuskaat precies wat je nodig hebt. Deze specerij stimuleert namelijk de hersenen en zorgt ervoor dat je meer energie krijgt. Ook bij winderigheid of een opgeblazen gevoel biedt nootmuskaat verlichting. Het smaakt lekker op verschillende groentes, bij aardappels en aardappelpuree en op een stukje vlees.

Kurkuma

Kurkuma staat tegenwoordig echt bekend als een wondermiddel. Dit geneeskrachtige kruid werkt ontstekingsremmend, is goed bij reuma en artrose omdat het werkt als een natuurlijke pijnstiller en verlaagt slechte cholesterol. Daarnaast werkt kurkuma ontgiftend, bevordert het de spijsvertering en kan het geheugen verbeteren door met kurkuma te koken of door een kurkuma detox te volgen.

Saffraan

Voel je je een beetje down? Als je niet goed in je vel zit kan saffraan je helpen om weer op te vrolijken. Het stimuleert de hersenfunctie, werkt kalmerend en is een lustopwekker. Saffraan smaakt erg goed in paella en in een risotto met bijvoorbeeld schelpdieren.

Oregano

Oregano is een kruid dat veel Nederlanders regelmatig gebruiken. Het wordt namelijk veel gebruikt in de Italiaanse keuken, maar ook in Franse en Griekse gerechten. Oregano werkt antiseptisch, helpt tegen misselijkheid en is goed voor de spijsvertering. Gooi het tijdens je cheatday op een pizza, verwerk oregano in vis- en vleesgerechten of meng eens wat verse oregano door een groene salade.

Salie

Last but not least: salie. Dit kruid heeft vele gezondheidsvoordelen. Zo werkt salie goed tegen verkoudheid, is het een antioxidant en werkt het rustgevend. Daarnaast verbetert het geheugen en je spijsvertering wanneer je regelmatig salie eet. Voeg wat salie toe aan vetrijke recepten om deze makkelijker verteerbaar te maken. Zo maak je vette vis en vette vleesgerechten lichter door deze te combineren met salie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *