Groeihormonen regelen het groeiproces en zorgen voor de juiste hoeveelheden vet, water en spieren in het lichaam. Het stimuleert de bouw van nieuwe cellen en de aanmaak van stevig botweefsel. Groeihormonen hebben ook invloed op je concentratievermogen en je geheugen.

Hormonen zijn stoffen die door klieren in het lichaam worden afgegeven. Hormonen komen in het bloed terecht en worden door het bloed naar verschillende plaatsen in het lichaam gebracht. Groeihormoon is een eiwit dat wordt gemaakt in de hypofyse. De hypofyse is een kleine klier aan de basis van de hersenen. De groeihormoonspiegels stijgen na het in slaap vallen. De rest van de dag staat de productie van groeihormoon in de hypofyse op een lager pitje. Groeihormoon wordt dus niet gelijkmatig geproduceerd maar in korte hoeveelheden.

Groeihormonen

Bij sommige groeistoornissen is een behandeling met groeihormoon mogelijk. Onder invloed van het groeihormoon worden de botten langer. De behandeling is wel intensief en langdurig: groeihormonen moeten iedere dag worden ingespoten. Groeihormoon mag alleen worden voorgeschreven door een arts die ervaring heeft met dit middel. In de regel is dat een hormoonspecialist.

Positieve effecten van groeihormonen

Behalve een stimulerende werking op de groei heeft groeihormoon nog andere functies. Ook wanneer de groei is gestopt is groeihormoon van belang voor een goede balans van de hoeveelheid vet en de plaats waar dit vet in het lichaam wordt gevormd. Een tekort aan groeihormoon kan ertoe leiden dat vele organen minder goed werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *