Helaas wordt het niet door iedereen gezien. Het belang van een voedingsschema. Veel beginnende krachtsporters zijn vooral bezig met de training zelf. Uiteraard is het belangrijk om een goed trainingsschema te maken. Toch is een voedingsschema minimaal net zo belangrijk.

Waarom is een voedingsschema belangrijk?

Wat je doel ook is, het valt en staat met een goed voedingsschema. Je kunt niet bulken of cutten zonder te weten wat je dagelijkse behoeften zijn. Je kunt uren cardio doen maar zo lang je meer calorieën binnen krijgt dan dat je verbrand, zul je niet afvallen. Je kunt je 4 keer per week volledig afmatten in de gym maar als je geen overschot aan (goede) calorieën hebt, dan zul je niet groter worden. Je spieren hebben voeding nodig om te groeien. Het is dus belangrijk dat je van koolhydraten, vetten en eiwitten de juiste aantallen binnen krijgt voor je doelen.

Waar moet je op letten bij je voedingsschema?

Wat misschien wel het belangrijkste is van voor je voedingsschema, is dat het haalbaar moet zijn. Je moet jezelf geen voedingsschema voorschotelen waar je binnen een maand vanaf ziet omdat het te veel werk is, te veel eten is of je simpelweg niet de mogelijkheid hebt om je eraan te houden.

Verder is het belangrijk om je doelen vast te stellen en je hieraan te houden. Om de maand wisselen tussen bulken en cutten gaat je niet helpen. In tegendeel, je zal er niets mee opschieten.

Bereken je dagelijkse behoeftes. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Ook is het belangrijk om vorderingen bij te houden. Door regelmatig je vetpercentage te meten weet je of je op de goede weg bent.

Bij je voedingsschema is het belangrijk om te weten wat je binnenkrijgt. Als je dagelijkse calorieën enkel uit koolhydraten bestaan kom je ongetwijfeld kilo’s aan, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling. Vaak wordt de 60-20-20 regel aangehouden. Dit wil zeggen dat 60% van je dagelijkse inname uit eiwitten bestaat, 20% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Maar ook deze vuist regel is niet voor iedereen van toepassing. Bereken dus voor jezelf wat je nodig hebt.

Neem geen voedingsschema over. Natuurlijk kun je andermans schema als hulpmiddel gebruiken bij het maken van je eigen schema. Maar uiteindelijk moet je voor jezelf een voedingsschema maken. Het maken van een voedingsschema kost tijd en moeite. Je aan het voedingsschema houden ook. Toch is voor veel bodybuilders een goed voedingsschema net zo belangrijk of belangrijker dan een trainingsschema en een goede training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *