Afkicken in het buitenland is trending en jaarlijks trekken er duizenden Nederlanders naar verre oorden om voorgoed afscheid te nemen van hun verslaving. Vooral Zuid-Afrika is een hotspot voor verslavingstoerisme. Ver weg van je dagelijkse beslommeringen krijg je de rust en privacy krijgt om te herstellen. Het uiteindelijke doel is om clean en met een nieuwe kijk op je leven terug te keren naar Nederland.

Therapie in plaats van safari

Wie de foto’s van de afkickklinieken in Zuid-Afrika op Afkickkliniekwijzer.nl bekijkt denkt misschien een luxe vakantie tegemoet te gaan. De faciliteiten zijn fraai en de klinieken bevinden zich op de mooiste plekjes. Toch wordt afkicken in Zuid-Afrika als pittig ervaren. De dagen zitten propvol activiteiten, therapieën en groepssessies. Er wordt veel gepraat. Voor je “eigen ding” is minder ruimte dan je wellicht gewend bent. Je moet écht even alles loslaten en meegaan in een door iemand anders geregisseerd leven.

Je krijgt gelukkig wél vrije tijd maar het is niet altijd zo dat je de kliniek mag verlaten. Gelukkig hebben de meeste klinieken een zwembad en andere sportfaciliteiten, soms zelfs een gym. In beweging blijven wordt aangemoedigd omdat het een therapeutische werking heeft. Regelmaat wordt belangrijk gevonden, dus je gaat op tijd naar bed waardoor je fris en fruitig voor het ontbijt verschijnt. Je eet op vaste tijden en wederom in groepsverband. Het eten is smakelijk en voedingsrijk.

Afkicken doe je niet alleen

Op het moment dat je arriveert in de kliniek ontfermt er zich een klein leger aan psychiaters, artsen, verpleegkundigen, psychologen en verslavingsartsen over je. Elke kliniek heeft zo haar eigen filosofie omtrent verslavingsbehandeling. Soms wordt je behandeld volgens het 12 Stappen Programma, een herstelprogramma ooit ontstaan uit de anonieme alcoholisten (AA).

Er wordt ook gekeken naar de reden van je verslaving. Vaak speelt er iets op de achtergrond waardoor je steeds naar de drugs, drank of iets anders grijpt. Vaak is het oplossen van een achterliggend probleem de sleutel tot succes.

Klinische behandeling in Zuid-Afrika is meestal voor een langere periode. Het ligt een beetje aan je situatie maar meestal ben je minimaal 4 weken onder de pannen, soms kan een kliniekverblijf langer dan twee maanden duren.

Basiskennis Engels is vereist

De Zuid-Afrikaanse klinieken die Nederlanders behandelen hebben vrijwel altijd een connectie met een Nederlandse zorginstellingen. Soms is er Nederlands personeel aanwezig en ben je niet altijd aangewezen op je Engels. Zelfs het Zuid-Afrikaanse personeel verstaat soms Nederlands omdat het Afrikaans nauw verwant is aan onze taal. Zij antwoorden dan wel in het Engels.

Afkicken in Zuid-Afrika niet zonder controverse

Afkicken in het buitenland wordt sommigen in het vak gezien als weggegooid geld. Afkicken in de zon met 4 therapeuten om je heen is je wellicht gelukt, maar wat gebeurt er als je je weer in het druilerige Nederland meldt? De kans op een terugval wordt bij een buitenlands afkicktraject als hoog gezien.

Dit wordt gedeeltelijk ondervangen door eenaftercaretrajectte starten op het moment dat je weer op Nederlandse bodem staat. Er zijn verschillende scenario’s. Soms gaat je klinische opname in Nederland vrolijk verder en meld je je bij een Nederlandse kliniek. Je vrijheden worden wederom ingeperkt, waardoor de kans op een terugval wordt verkleind.

Een meer subtiele versie van aftercare zijn periodieke gesprekken met hulpverleners in Nederland. Zij begeleiden je terugkeer in de maatschappij. Je bent wel gewoon thuis, draait weer mee, maar staat er niet alleen voor. Dergelijke ambulantehulpverlening geeft je steun en zorgt er uiteindelijk voor dat je op het rechte pad blijft.

Wat kost het?

De kosten vallen meestal erg mee. In principe zou je verplichte zorgverzekering de rekening moeten oppikken. Je Zuid-Afrikaanse kliniek moet wel gelieerd zijn aan een Nederlandse instelling. De reiskosten zijn wel voor eigen rekening. Omdat Zuid-Afrika niet echt in de buurt is moet je rekenen op ongeveer €1200 voor een retourticket Kaapstad of Johannesburg.

Afkicken in Zuid-Afrika kan een prima manier zijn om voorgoed vaarwel te zeggen tegen de drank en/of drugs. Je bent volledig weg uit je omgeving, waardoor je in alle rust de knop om kan zetten. De gerieflijke faciliteiten en serene omgeving geven je het gevoel met een significante episode in je leven bezig te zijn, het definitieve moment dat je afscheid neemt van je verslaving. Veel herstellenden kijken met positieve gevoelens terug op hun buitenlandse afkickavontuur. Worstel jij met een verslaving dan is het afkicken in Zuid-Afrika het overwegen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *