Met een eigen loopband werk jij aan je conditie en uithoudingsvermogen wanneer jij maar wil. Ook kun je goed afvallen door te trainen op een loopband. Er zijn tientallen verschillende loopbanden om uit te kiezen in allerlei prijsklassen. Maar waar moet je precies op letten wanneer je een eigen loopband wilt aanschaffen? Lees snel verder voor praktische tips.

Bepaal je budget

Bepaal allereerst wat jij uit wilt geven aan een loopband. Bedenk ook dat je een apparaat wilt hebben dat langere tijd mee gaat. Goedkoop is in veel gevallen duurkoop. Over het algemeen kost een goede loopband minimaal €600,-. Bedenk ook dat hier nog kosten bovenop komen voor de energie die de loopband gebruikt. Door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier kun je op deze variabele kosten besparen. Wat zijn de eisen die jij stelt aan de loopband en zijn jouw verwachtingen reëel gekeken naar je budget? Ervaren lopers stellen vaak meer eisen aan de apparatuur. Wil je bijvoorbeeld routes kunnen lopen op jouw scherm of tijdens het rennen netflixen, dan hangt hier een hoger prijskaartje aan. Wees dus realistisch wat je verwacht voor welke prijs.

Wat is jouw doel

Er zijn veel verschillende loopbanden. Deze zijn gericht op een bepaalde doelgroep. Bedenk dus eerst wat voor type loper jij bent. Ga je eens per week een halfuurtje joggen of train jij vier keer per week met als doel het lopen van een marathon? Wat jouw doel ook is, doe altijd eerst een warming up voordat je van start gaat. Ook jouw niveau speelt een rol. Als je met moeite 5 kilometer achter elkaar kunt joggen heb jij een ander apparaat nodig dan wanneer je met gemak 12 kilometer per uur rent. Bij het vinden van de juiste loopband kijk je onder andere naar de grootte van het loopoppervlak, de topsnelheid en het vermogen van de motor. Des te getrainder jij bent, des te betere specificaties de ideale loopband moet hebben. Wist je dat wandelen veel vermogen vraagt van een loopband? Er is namelijk sprake van meer grondcontact tijd en de band draait langzaam. Dit kost relatief meer vermogen dan wanneer je op een flink tempo rent.

Belangrijke specificaties

Naast het vermogen, de topsnelheid en grootte van het loopoppervlak zijn er nog meer specificaties waar je rekening mee kunt houden. Heb jij weinig ruimte in huis? Dan is een loopband met een opklapbaar loopoppervlak prettig, maar wel gaat dit wat ten koste van de stabiliteit. Veel loopbanden zijn voorzien van handsensoren voor het meten van je hartslag en bij de betere modellen is het mogelijk om een draadloze borstband te koppelen. Door te trainen op hartslag train jij meer nauwkeurig en doelgericht. Voorgeïnstalleerde trainingsprogramma’s zijn prettig als je afwisseling in je trainingen wilt hebben en helpen je doelgericht trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *