Afslanken met een koolhydraatarm dieet blijkt voor veel mensen niet alleen de oplossing te zijn tegen overtollig vet en overgewicht, maar ook het verhelpen van allerlei andere kwaaltjes. Een degelijk koolhydraatarm dieet kan zeker het verschil maken als het op afvallen aankomt.

Nog meer effect heeft het wanneer je sport. Maar hoe kun je nu optimaal sporten op basis van dit dieet?

Wat zijn koolhydraatarme recepten?

Om te beginnen is het goed om te kijken naar wat koolhydraatarme recepten nu precies zijn. Koolhydraten maken deel uit van je dagelijkse voedingsbehoefte. Naast koolhydraten zijn ook eiwitten en onverzadigde vetten erg belangrijk.

Door een goede balans in je voeding te hebben, verbrand je net zoveel energie als je op een dag verbruikt. Enigszins achterhaald zijn de 2.000 calorieën voor vrouwen en 2.500 calorieën voor mannen per dag hierop gebaseerd.

Hoe dan ook: koolhydraten heb je nodig. Maar we eten in het westen teveel koolhydraten en met name teveel slechte koolhydraten. Om dat te begrijpen moet je weten dat er 2 soorten koolhydraten zijn, namelijk:

Complexe koolhydraten: Dit zijn de goede koolhydraten, die van naturen in producten zitten en hun energie beetje bij beetje vrijgeven. Complexe koolhydraten geven energie, maar worden niet opgeslagen als vet.
Enkelvoudige koolhydraten: Eigenlijk zijn dit verborgen koolhydraten, vaak ook onnodig. Ze zitten in voeding om smaak te geven, zoals in banket (taartjes en koek), snoep en snel-klaar maaltijden. Deze energie komt in één keer vrij, wordt lang niet volledig verbruikt en vervolgens als vet opgeslagen.
Een koolhydraatarm dieet is dus niet een dieet waarbij je helemaal geen koolhydraten meer eet. Integendeel, er wordt juist gezorgd dat je genoeg complexe koolhydraten binnenkrijgt. Wel richt het dieet zich op het uitsluiten van zoveel mogelijk enkelvoudige koolhydraten.

Het gevolg: je valt af. Hoe dat zit, komt door je energieverbruik.

Energieverbruik

Om op een dag te kunnen functioneren, leven, werken, liefhebben, sporten, huishouden en ga zo maar door, heb je energie nodig. Die energie krijg je toegediend door voeding. Voeding wordt afgebroken en verbrandt energie voor je. Zo kun jij lekker doen wat je wil doen, zonder je moe en futloos te voelen.

Om je energie niveau op peil te houden kan je er voor kiezen om een energie drankje te nuttigen, dat hier aan bijdraagt. Ook pre-workout is zeer effectief om je energieniveau op peil te houden om toch te kunnen knallen in de sportschool.

Goed eten is dus van het grootste belang.

Maar wanneer je teveel slechte energie binnenkrijgt, bijvoorbeeld uit suikers, gaat het zich tegen je keren. De energie wordt niet meer volledig verbruikt, maar wel opgeslagen als extra vetmassa. Zonder dat je het doorhebt word je dikker en dikker. Energie wordt minder verbrand, je verliest fut en bent minder vitaal.

Door een koolhydraatarm dieet wordt het energieverbruik weer flink verbeterd. Je wordt er gezonder van en krijgt ook weer energie om lekker te gaan bewegen en te gaan sporten. En juist sporten is zo belangrijk voor het verbruiken van nog meer energie.

Sporten en energieverbruik

Wanneer je op een dag precies genoeg eet, kom je niet aan en val je niet af. Je gewicht is in balans. Als je zorgt dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbrand, gaat je lichaam vetmassa en spieren verbranden om aan energie te komen.

Wanneer je zorgt dat je gezond eet en drinkt (door middel van een koolhydraatarm dieet, bijvoorbeeld) en daarnaast gaat sporten, verbrand je nog meer energie. Die energie zal ten koste gaan van vetmassa. De koolhydraten en eiwitten zorgen dat je spiermassa in tact blijft. Het bewegen zorgt dat vetmassa sneller wordt omgezet in energie en dus uit je lichaam wordt gestoten.

Mensen die veel sporten én gezonder eten vallen dus vanzelfsprekend meer en sneller af. Een koolhydraatarm dieet past hier op zich goed bij. Maar wanneer je echt voor het maximale wil gaan (qua energie, vetverbranding en spieropbouw) kun je het beste een koolhydraatarm dieet combineren met eiwitrijke voeding (Bron: Eiwitten op Dieetkompas.nl).

Koolhydraatarm en eiwitrijk

Op zich schelen een koolhydraatarm dieet en een eiwitrijk dieet niet zoveel van elkaar. Het is eerder een verschil in perspectief en doel dan dat er echt heel veel anders is. Een eiwitrijk voedingspatroon wordt normaal gesproken vooral door sporters gevolgd, die graag meer spiermassa willen opbouwen. Eiwitten hebben veel positieve eigenschappen, namelijk:

Eiwitten zitten in veel producten die je ook eet als een koolhydraatarm dieet aanhangt. Denk bijvoorbeeld aan kip en vis, maar ook andere soorten van vlees. Tevens in noten, zaden en peulvruchten vind je heel veel eiwitten. Lees ook de lijst met ingrediënten die je energie geven, om te bepalen waarop jij je eiwitrijke, koolhydraatarme gerecht op kunt baseren.

Hoe dan ook, wanneer je wil gaan sporten en met voeding nog een extra bijdrage aan het sporten wil geven, kun je het beste vlak voor het sporten de eiwitten tot je nemen. Ze worden dan sneller gevonden en opgenomen door je lichaam. Om snel een grote hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen, kiezen veel mensen er voor eiwit shakes te gebruiken.

Ingrediënten die je energie geven

Een goed koolhydraatarm en eiwitrijk gerecht is voor sporters heel erg belangrijk, maar kan ook mensen die willen afvallen enorm helpen. Hieronder volgt dan ook een lijstje van ingrediënten die je in een dergelijk gerecht kunt stoppen.

Vis: vette vis, waaronder makreel, zalm, tonijn. Deze vissen zitten boordevol proteïnen, geven veel energie en houden je organen gezond. Maar ook vind je veel andere gezonde stoffen in vis, zoals omega 3-vetzuren.
Kip: in kip zitten heel veel eiwitten en nauwelijks tot geen koolhydraten. Ook andere vormen van gevogelte zijn eiwitrijk, zoals kalkoen en eend. Je kunt kleine stukjes prima door een salade doen.
Vlees: in onbewerkt vlees zitten veel eiwitten en geen koolhydraten.
Groenten en fruit: ondanks de fabeltjes dat suikers in fruit ongezond zijn, zijn ze natuurlijk. Je kan ze dan ook gewoon eten in een koolhydraatarm én eiwitrijk dieet.
Noten en zaden: een enorme bron van eiwitten. Eet ze wel onbewerkt.
Ei: wederom een eiwitrijk product dat veel energie geeft. Je kunt met ei ook veel variaties op tafel zetten. Elke vorm van ei is een toevoeging voor je eiwitrijke patroon.

Hoe intensief sport jij?

Om te bepalen hoe streng je een eiwitrijk dieet naast een koolhydraatarm dieet moet gaan volgen, is afhankelijk van de mate waarin jij sport. Over het algemeen geldt: hoe intensiever de sport, hoe meer eiwitten je tot je moet nemen om tot een ideale verdeling te komen. Je moet het zo zien dat als je veel energie verbrandt, je ook snel over extra energie moet kunnen beschikken. Doe je veel aan krachttraining? Dan is het echt niet verkeerd om een uitgebreide eiwitrijke maaltijd te nuttigen. De energie wordt dan snel door je lichaam opgenomen en omgezet in zowel spiermassa als nog meer energie om te kunnen blijven trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *