Suppletie de norm in crossfit
Wie crossfit een warm hart toedraagt en zelf weleens een WOD doet, die zit zeer waarschijnlijk te stoeien met allerlei supplementen. Welke neem ik voor (pre-), welke tijdens (intra-) en welke na (post-workout) de training? 

Zoek je op “supplementen voor crossfit” kom je een eindeloos aantal van lijstjes tegen, waarin oude bekenden als cafeïne, taurine, creatine en beta-alanine altijd wel een plek hebben, net als proteine en omega’s. Wat jouw persoonlijke top 10 ook moge zijn, knallen op de sportschool zónder supplementen is een uitzondering. Bij een goede WOD hoort suppletie.

Hoe serieuzer de sporter zich verdiept in zijn sport en de mogelijkheden van suppletie des meer behoefte ontstaat er. Supplement x moet ik hebben voor de energie en product y voor het herstel van de spieren. Voor de gewrichten kan ik voortaan niet zonder middel z. Vaak zie je al gauw door de bomen het bos niet meer, maar je wilt je (fysieke) grenzen toch blijven verleggen. En dus gaat de ambitieuze atleet voor “baat het niet dan schaadt het niet” en suppleert die er lustig op los.

Ik neem steeds meer supplementen – is dit wel de manier?
Je dagelijkse voeding steeds verder aanvullen, voor zo ver van aanvullen nog sprake kan zijn, met voornamelijk synthetische supps is niet alleen een dure aangelegenheid, je kunt je afvragen of dit model toekomst heeft. “Meer is beter” – is dit jouw langetermijnvisie om gezond te blijven presteren, voor wat vandaag vaak wordt omschreven als longevity? 

De vraag stellen is hem beantwoorden, nee. Dit is eindig. Dit model steunt in eerste plaats de supplementenindustrie (dat is misschien een  onderwerp voor een eigen blog), want elk “nieuw” supplement wordt gepresenteerd als de game changer, de ontbrekende schakel naar een hoger niveau. De individuele atleet schiet er echter vaak weinig mee op.
Laten we daarom kijken naar de basis; naar de “energieuitrusting” en de “herstelvoorziening” die de natuur ons biedt. Naast slaap en zonlicht, welke voeding heb ik nodig om te presteren? Welke natuurlijke supplementen kunnen aanvullend zinvol zijn, omdat zij mijn lichaam verzorgen en laten herstellen, mijn prestaties gestaag vooruithelpen?  

Wholefoods als uitweg
Het korte antwoord is: Wholefood-supplementen.
Ik heb er geen goede Nederlandse vertaling voor, maar wholefoods zijn wat de naam al zegt. In plaats van het toevoegen van synthetische voedingsstoffen, bestaan deze voedingssupplementen voor 100% uit geconcentreerd, vaak gedehydrateerd voedsel, plantaardig of dierlijk. Alle voedingsstoffen zijn in biobeschikbare vorm én in de perfecte verhouding aanwezig.

Controleer eens het etiket op de achterkant van de je supplement. Op wholefood-supplementen zal de de lijst met ingrediënten vrij kort zijn en enkel voedingsbronnen vermelden. Goede voorbeelden zijn gefermenteerde colostrum of runderlever-capsules.

Colostrum
Colostrum verzorgt jou met vrije aminozuren, biologische zuren, vitamines, probiotische micro-organismen, immunoglobulinen, lactoferrine, overdrachtsfactoren, groeifactoren, enzymen, cytokines, PRP’s, antioxidanten, endorfines, interleukines, interferonen, telomerase, transferrine, biotine, L-carnitine, melatonine, insuline, lysozyme, C3, C4 en orosomucoïde, α-1-fetoproteïne, α-1-antitrypsine, macrofaag-activerende factoren (MAF’s), xanthine-oxidase en lactoperoxidase.

Runderlever
Runderlever zit vol calcium, fosfor, magnesium, kalium, ijzer, zink, koper, vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine C, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, vitamine B6, foliumzuur, biotine en vitamine B12. 

Je ziet het, deze twee supplementen zitten bomvol vitamines en voedingsstoffen, energie-opwekkende en spier-herstellende eigenschappen en algeheel prestatieverhogende komponenten! Neem er een goed opneembare eiwit plus een bron van collageen (zoals bone broth) naast en je bent er. Puur natuur én paleo-approved. De volgende hype, het volgende “onmisbare” supplement kun je gerust laten staan; laat die WOD maar komen. 

Welke kritische vragen kan ik stellen over wholefoodsupplementen?
Ook wanneer er op het etiket “wholefood-voedingssupplement” staat, zijn er vragen die we kunnen stellen om er zeker van te zijn dat het supplement aan de voorwaarden voldoet:

Waarom überhaupt voedingssupplementen?
Nu kun je je afvragen; als deze wholefood-supplementen puur natuur zijn, waarom kan ik dan niet gewoon colostrum en runderlever eten? En dat klopt. In principe zou je elke dag een beetje rinderlever kunnen lunchen. De praktijk wijst echter uit, dat het lekker bereiden van orgaanvlees als lever voor de meerderheid van ons een uitdaging is. Wie niet op een biologische runderboerderij thuis is, heeft vaak ook geen dagelijkse toegang tot colostrum. Kortom: in ons hectische, veeleisende leven zijn wholefood-supplementen een praktische en betrouwbare manier, ons lichaam van noodzakelijke voedingsstoffen te voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *