Gratis stockfoto met eten, huis, huiselijk Stockfoto

Gezond eten is belangrijk, om een heleboel redenen. Gezond eten heeft namelijk heel veel positieve effecten. Zeker als je wil gaan beginnen met sporten of een vrij fanatiek sporter bent, is het extra belangrijk om goed op je voeding te letten. Wil je weten waarom het zo belangrijk is? Lees het hier.

Afvallen

Veel mensen die beginnen met sporten willen zich niet alleen fitter voelen, ze willen ook afvallen. Als je hetzelfde eet en je gaat daarnaast sporten, dan val je logischerwijs af als je tenminste een stabiel gewicht had, aldus een diëtist in Almere. Wat vergeten wordt is dat het lichaam wel een heel ander verbruik heeft bij het sporten. Dit kan ervoor zorgen dat je dan van bepaalde stoffen een tekort gaat opbouwen. Het is dus belangrijk dat als je gaat sporten je er ook voor zorgt dat je voldoende voedingsstoffen en vezels binnenkrijgt. Daarbij is variatie erg belangrijk.

Ongezond eten bij het sporten

Sport je en eet je ongezond? Dan kan dit als gevolg hebben dat je last krijgt van maagzuur, slechter slaapt, minder energie hebt en je je ook minder goed kunt concentreren. Het is dus niet slim om te denken ‘ik sport dus ik kan wel veel fastfood gaan eten’. Het kan ook zijn dat je extra honger krijgt, omdat je lichaam schreeuwt om voedingsstoffen. Die vind je natuurlijk niet zoveel in bak patat met mayo en een paar vette frikandellen. Het risico is dat je dus kunt aankomen en minder gemotiveerd bent om door te gaan met sporten. Je lichaam is namelijk niet fit en je voelt je moe.

Extra aandacht voor het eten

Wat wel handig is? Dat is dat je extra aandacht besteed aan je eten rond de sporttijden. Voor het sporten is het slim om goed water te drinken en iets kleins te eten. Als je te veel eet kun je daar last van krijgen tijdens de training. Na de training is het belangrijk om tekorten aan te vullen. Vooral water aanvullen is belangrijk.

Fanatieke sporters

Veel recreatieve sporters kunnen prima met het normale eten hun benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Voor intensieve sporters die bijvoorbeeld aan krachttraining doen, ligt dat anders. Soms kunnen zijn te weinig eiwitten binnenkrijgen. Als je intensief aan krachttraining doet dan ligt de behoefte aan eiwitten zo rond de 1,2 en 2 gram per kilo lichaamsgewicht. Uitgezonderd als je een BMI van boven de 27 hebt. Eet je vegetarisch dan heb je meestal circa 20 procent meer eiwit nodig. Een veganist heeft zo’n 30 procent meer eiwit nodig. Plantaardige eiwitten worden namelijk minder goed opgenomen door het lichaam. Heb je een eiwittekort? Dan kan dit leiden tot bloedarmoede. Bedenk goed: wil je het helemaal goed aanpakken, dan kun je het best maatwerkadvies vragen bij 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *