BCAA is een begrip onder sporters, maar misschien heb je er nog nooit van gehoord. Het is een afkorting van het Engelse Branched Chain Amino Acids. Kort gezegd houdt het in dat BCAA een keten is van drie belangrijke aminozuren. En deze aminozuren maken weer een belangrijk onderdeel uit van de eiwitten in je spieren. Deze eiwitten heb je nodig om je spierkracht op te kunnen bouwen en, wat minstens zo belangrijk is, ook te behouden.

Kan ik BCAA uit mijn voeding halen?

BCAA bestaat uit leucine, isoleucine en valine. Deze eiwitten kun je zelf niet aanmaken en zal je dus uit je dagelijkse voeding moeten halen. Dat is niet zo ingewikkeld, als je voldoende dierlijke eiwitten eet, zoals kip, dierlijke zuivelproducten en rundvlees. Maar het komt ook voor in sojabonen. In principe zou je daar, bij een normale krachtinspanning tijdens dagelijkse werkzaamheden, of tijdens lichte trainingen, voldoende aan moeten hebben.

Hoe merk ik of ik een tekort aan eiwit heb?

Een tekort aan eiwit, en dus aan opname van aminozuren door je lichaam kun je aan een aantal dingen merken. Zeker als je topsporter bent en aan duursport of krachttraining doet, kun je daar last van krijgen. Als je niet voldoende eiwitten uit je voeding haalt, dan is dat zeker het geval. Denk bijvoorbeeld aan spierpijn die na een training heel langzaam weggaat en snelle vermoeidheid. Maar ook broze nagels en haaruitval kunnen een eiwittekort aangeven.

Waarom BCAA aanvullen bij krachttraining?

Als je krachtsport beoefent, dan vraag je veel van je spieren. De extra inspanning die je gedurende je training en tijdens wedstrijden doet, verbruikt direct alle basis eiwitvoorraad die je in je lichaam hebt. Dus kun je niet net iets verder gaan dan je voor ogen hebt om je ultieme sportdoel te bereiken. Door BCAA als voedingssupplement in te nemen, kun je zorgen dat je spieropbouw toeneemt, waardoor je niet je spierreserves aan hoeft te spreken, maar kunt bouwen aan verdere groei en kracht.

BCAA als voedingssupplement

BCAA is als voedingssupplement in verschillende vormen te verkrijgen. Vaak is het een poeder dat met andere voedingssupplementen gecombineerd is. Maar je kunt ook kiezen voor een voedingssupplement dat alleen maar BCAA bevat. Op die manier kun je ook direct het effect op de training en prestatie waarnemen van dit ene voedingssupplement Het helpt niet alleen bij de opbouw van je spieren, maar doordat de doorstroming in je bloed beter werkt, zal je uithoudingsvermogen ook verbeteren.

Wanneer kun je BCAA gebruiken?

Als je geen fanatieke sporter bent, of geen inspannende kracht hoeft te leveren, dan is het waarschijnlijk niet noodzakelijk dat je BCAA als voedingssupplement neemt. Je moet er natuurlijk altijd op letten dat je gezond en gevarieerd eet. Op deze manier zul je al voldoende eiwitten en vitamines binnen krijgen om je sportieve activiteiten uit te kunnen voeren. Maar als je wel krachtsporter bent, dan kan het zeker een goede aanvulling zijn op het dagelijkse eetpatroon.

Zijn er nadelen aan BCAA?

In principe kun je BCAA als voedingssupplement probleemloos gebruiken. Maar je moet wel in de gaten houden, dat er een sportieve krachtinspanning tegenover moet staan, zodat je de extra aminozuren die je lichaam opneemt, ook werkelijk gebruikt. Reken op ongeveer 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht tijdens je trainingsseizoen. En bouw het af als je een periode van rust hebt. Zo houd je je lichaam in een sportieve balans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *