Tegenwoordig lees je het overal, superfoods zijn hot. Maar is het ook echt een rage of hebben de superfoods wel degelijk een toegevoegde waarde aan je voedingsschema?

Je hoort het overal, Goji Bessen, Tarwegras, Lijnzaad, Chiazaad zo maar enkele veelgehoorde kreten als men het over superfoods heeft. Maar hoe effectief is het nou daadwerkelijk? Wat moeten we geloven en wat is marketing? De feiten en fabels over superfood!

Wat zijn superfoods?

Superfoods is een verzamelnaam van voedsel dat zeer hoge concentraties aan vitamines, mineralen en antioxidanten bevat. Deze populairder wordende voeding is dus een zeer gezonde voedingsbron.

Superfood is dus eigenlijk niets meer of minder dan gezondere voeding dan de gezonde voeding die we al kenden. Waar men het vroeger had over de vitaminebommen zoals sinaasappels of kiwi’s, hebben we het tegenwoordig over superfoods zoals tarwegras, chia zaad en kokosolie.

Waarom superfood eten?

Veel sporters eten superfoods omdat ze supergezond zijn! Een ander groot voordeel is dat ze je brandstof geven om de dag door te komen zonder veel extra calorieën aan je voedingsschema toe te voegen. Daarbij kun je vaak andere, minder goede voedingsstoffen vervangen.

Zo kun je bakken in roomboter maar ook in kokosolie. Dat is een stuk gezonder. Je kunt je yoghurt vullen met Moerbeien en Goji bessen, heerlijk en super gezond! Zo kun je een puur natuur energie boost krijgen dus zonder alle andere (slechte) toevoegingen.

Werken Superfoods echt?

Superfoods zijn wel echt heel gezond. Dit wordt in de media soms wel behoorlijk overdreven. De stelling dat 1 shot tarwegras net zo gezond is als 1 kilo groenten is niet waar. Onderzoeken wijzen uit dat er in 200 gram rauwe wortelen al meer gezonde voedingsstoffen zitten dan in een shot tarwegras.

Toch liegen de feiten er niet om. Je kunt beter koken in kokosolie dan in zonnebloemolie, Chia zaden zitten vol antioxidanten, essentiele vetzuren, plantaardige eiwitten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels. En ook Goji Bessen zijn een bron van complete eiwitten.

Het meeste wat je leest is waar. Helaas wordt er soms sterk overdreven wat het vertrouwen in de superfoods niet ten goede komt. Laat je dus niet misleiden met valse beloftes. Doe een beetje onderzoek en neem waar jij behoefte aan hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *